2014. november 20., csütörtök

Modern iskola - hálószövők

Elkötelezetten hiszek a háló erejében. Kapcsolatot teremt, a kapcsolat pedig ablakot nyit. Oda is, ahová nehezen süt be a nap. Az a nemzedék, amely most mássza a közoktatás lépcsőit nem vevő a csukott osztályajtóra. Nem pusztán eszközeiben, életformájában akar jelen lenni a szűk csoportjánál jóval tágabb közösségben. S ha ők ilyenek, akkor ilyennek kell lennie az iskolának is. Ha diákom kattintásra van újzélandi ismerősétől, nekem tanárnak újzélandi kollégámnál kell lennem. Nem egyszerű, elveszek az információ halmazban, ha nincsenek jelzők, utak mit sem ér a technika nyújtotta lehetőség. Szerencsére vannak.
A Modern iskola jó kiindulópont pedagógusoknak, iskolavezetőknek, mindenkinek, aki szeretné tudni mi is történik napról- napra a sulik tájékán. Jól szerkesztett hírfigyelője - Monitor időt, energiát spórol a szakmai infót keresőnek, érdemes kezdőlapnak beállítani. Példának okért elvezethet olyan kollégához, iskolához, pályázathoz - ahová másként aligha jutnánk el. Azt hiszem azért, mert a szerkesztők ráéreztek arra, hogy az iskola nem sziget - hogy a társszakmák, a szociális, a vállalkozói szféra,s sor tetszőlegesen folytatható...ezer szállal kötődnek a sulihoz. S olyan kapcsolatokra is rávezetnek, amely talán nem nyilvánvaló. Nekünk épp ez segített. 2013 őszén megjelentették a SAP és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács Digitális Esély 2014 pályázatát, amelyen hátrányos helyzetű fiatalok digitális felzárkózását segítő non-profit szervezetek projektjeivel lehetett pályázni. 
Diákjaim decembertől a fenti pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően korszerű eszközökhöz jutnak. 
Magam legalább három intézményi kapcsolatot, sok kollégát, számtalan jó gyakorlati tippet, féltucatnyi szakmai rendezvényt sorolhatok, amelyhez a Modern iskola vezetett. Jelzőkarókra mindannyiunknak szüksége van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése