2013. július 19., péntek

A pedagógusok munkaidejének beosztása


„Új fogalom a pedagógusok munkaidő beosztása vonatkozásában a kötött munkaidő, amely a heti teljes munkaidő nyolcvan százaléka (32 óra). Ezt az időt az intézményvezető által meghatározott feladatokkal köteles tölteni a pedagógus. Ennek nem az egészében tanít, hanem az Nkt. által lehatárolt bizonyos részében, az előbbiekben említett ún. neveléssel-oktatással lekötött munkaidőben. Bizonyos esetekben a kötött munkaidőnek (32 óra) a nevelés-oktatással lekötött munkaidőn (22-26 óra) kívül fennmaradó részében is elrendelhető külön díjazás nélkül tanítás a pedagógus számára, ún. eseti helyettesítés címén.”

Ugyanerről a PSZ által utoljára 2013.07.10 -n frissített  anyagban: 
(5.) A kötött munkaidő, azaz a teljes munkaidő nyolcvan százalékáig elrendelhető munkavégzés feladathoz kötött, nem munkahelyhez. A törvény rendelkezéseiből nem következik, hogy a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottaknak harminckét órát feltétlenül bent az intézményben kell eltöltenie. 
A megállapodás egyértelművé teszi, hogy a pedagógusnak akkor kell benntartózkodnia az intézményben, ha erre valamely feladat ellátása miatt szükség van. Harminckét óráig a munkáltató elrendelhet feladatot, azonban nem szükségszerű, hogy ennek végrehajtása, teljesítése az intézményben valósuljon meg. [intézmény vezetői hatáskör]

EDDIG tehát, volt rá esély, hogy a törvényszöveg pongyolaságát kihasználva, ne vezessék be a csekkolást.
ÍGY HÁT MEGSZÜLETETT A PONTOSÍTÁS: 

16. § (3) A pedagógus a kötött munkaidőben köteles a nevelési-oktatási intézményben, pedagógiai szakszolgálati intézményben tartózkodni, kivéve, ha kizárólag az intézményen kívül ellátható feladat ellátásával bízzák meg.
Ja és hogy a főnök se unatkozzon, természetesen dokumentálnia kell, hogy talpasai mikor-hol tartózkodnak a 32 nevezett órában...
Forrás: http://atlatszooktatas.cink.hu/itt-a-pedagogus-eletpalya-rendelet-es-a-koznevelesi-tor-797588717

22 megjegyzés:

 1. Gratulálok! Fölösleges papírgyártásban szerintem megnyernénk a világversenyt! És még mindig nem tudom, hogy az iskolában hol fogok tartózkodni 32 órát. Eddig sem volt helyem a letanított órák után pl.füzetjavításra. Most meg több lesz a gyerek, és bejött a mindennapos testnevelés, amire szintén nincs meg a hely. Ezek a dilemmák! egy pedagógus

  VálaszTörlés
 2. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy kinek jó az, ha a pedagógus akkor is a suliban van, amikor konkrétan nincs órája, munkája, feladata...miközben ezalatt otthon készülhetne a következő napra, javíthatna, stb. A suliban erre nem volt és nem is lesz lehetősége, hisz a tanári szobák túl kicsik és zsúfoltak ehhez. (egy másik pedagógus)

  VálaszTörlés
 3. Ez így nagyon jó ötlet, mivel úgyis nagyon szép dolgokat gondolnak rólunk, ez még kellett!
  Szeretnénk a benntöltendő 32 órámra elég helyet (megfelelő méretű tornatermet, tanárit, ...) és fizetést is!

  VálaszTörlés
 4. Nagy- Gyorgy ARPAD2013. július 20. 12:24

  Eמ meg mindig nem ertem a pedagogusokat hogy mire varnak nincs helyetuk mas aki bejarjon tanitani miert nem menek vegre az utcara ep itt lenne az idelye hogy kialjanak magukert a jelenlegi rezsim ellen INDULAS.....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. megpróbáltuk! Azt kaptuk : etikátlan, hogy nem látjuk el a gyerkeket,tehát kötelező volt úgy sztrájkolni, hogy a gyerekek bent vltak az intézményben.Nesze semmi....
   úgy kéne, hogy nem nyitjuk ki az intézményt napokig, hetekig, aztán gondolkodjon felsőbbség, hogy dolgoznak a szülők, ha nincs ovi, iskola?
   CSak nincs társadalmi támogatottság, mert ma a pedagógsu egy kiszolgáló, míg régen tekintély volt.

   Törlés
 5. Azt kéne tennünk, mint a rezidenseknek: testületileg beadni a felmondásunkat a minisztériumba. Kíváncsi vagyok, hogy oldanák meg a közoktatást tanárok nélkül?

  VálaszTörlés
 6. Azzal senki sem foglalkozik, hogy milyen zajban készülni a következő napra és ez milyen idegi terhelést jelent majd. Sok idegbeteg pedagógus lesz ezután, ahelyett, hogy csöndben, nyugodt körülmények között készülhetnénk és másnap kedvesen, odafigyelve foglalkozhatnánk a gyerekekkel. Zajban hány jó ötletünk születik majd? Nem sok. :( Marika

  VálaszTörlés
 7. Viccces, megy a sírás rívás hogy most nem max heti 20 órát kell benn lenni, hanem 32 -t. Amiből most a kommentekből látszik ennyit se fognak dolgozni, akkor meg minek emelik a fizetéseket az adómból ?

  Egy átlag ember heti 40 órát dolgozok, és ő is képzi magáz otthon ugyan úgy ja és nem 2x -t viszi haza a Ő fizetésüknek, hanem ugyanannyit. Most persze elkezdheti a kar amesét , felkell készülni az órákra kikell javítani a dolgozatot, de ne vicceljen már az aki több mint 1 éve tanít már ugyan abba a évfolyamokon, az már nem készül semmit. A dogajavítás meg ott a szünetek kb..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy pillanatig gondolkodtam, van-e értelme reagálni erre, de éppen az ilyenek miatt van totális tévedésben az emberek jó része (akinek nincs tanár ismerőse) velünk kapcsolatban...
   Csak egy-két apróság:
   Nem kell készülni az órákra??? Lehet, már nem ugyanannyit, de minden osztály, minden tagozat más (nyilván nem ugyanazt tanítom humán kontra fizika tagozaton), a gyerekanyag más, nem gépek vagyunk, hogy ugyanazt ugyanúgy ugyanazokkal a poénokkal tanítjuk minden évben... nagyon kreatví valóban...a tankönyvek változnak (amiből házit kell adni), a fizika például folyamatosan megújul, a kísérletek, eszközök előkészítése, netán 36 fős mérésre, összepakolása sok-sok órát vesz igénybe hetente órák után-előtt (ezt ki csinálja meg helyettem), napra késznek lenni, folyamatosan új kísérleteken törni a fejem, netán eszközöket készíteni, ha nincs rá pénz
   Amennyiben nem kísérletezős tárgy, mindenhol megvannak a specifikációk (új színházi előadás betanítása, új projektek elkészítése valami kreatív témában): 10-20 perc / témazáró javítás, átlagban 3 hetente dolgozat, 36 fős osztályok, mondjuk 5 osztállyal, hol van ennyi idő kijavítani??? Jól látja, a szünetekben (így az sincs, nyári szünet sem 3 hónapos, legfeljebb másfél, cserébe egyetlen szabad napot sem vehetünk ki év közben fizetett szabadság címen ott, ahol nekünk lenne rá szükség, persze ettől még a nyár jó, ezt nem tagadom). Nem beszélve a tankönyveknél kreatívabb feladatlapok, dolgozatok összeállításáról, a szívszerelemből való tehetséggondozásról avagy felzárkóztatásról, az órán kívüli (hogy ne maradjon le a diák) pótdolgozatokról.
   Emellett osztályfőnökként heti kb 5 óra szülőkkel való levelezés, telefonálás, személyes kontakt, kirándulás szervezéséhez is kéne ugye érteni (időben sem kevés, energiában végképp, kész turisztikai központ, mire végignézi az ember, hová érdemes, lenne jó, anyagilag megfelelő, ki veszi meg a vonatjegyeket, nézi meg előre a helyszínt, hogy ne érje meglepetés, stb.). Neeeem valóban nem dolgozunk mi is BŐVEN heti 40 órát.
   Valaki azt gondolja 8-ra bemegyünk, 14 órakor eljövünk??? Hogyne, inkább délután 14, de van hogy 18 órakor jövök el, haza jövök, eszem, majd legtöbbször este éjfélig, néha hajnali 1-2-ig órákra készülök, dolgozatokat javítok, majd 5-kor kelek (nem dolgozom túl közel, de ez az én bajom). Amíg nincs férjem, gyerekem, megtehetem, mert szeretem, minden nehézsége ellenére... de hogy később mi lesz, főleg ebben a helyzetben, azt nem tudom. Sajnálnám, ha pályát kéne módosítanom, tekintve 6 éves korom óta ezt akartam, de lehet, bekövetkezik ez is...

   Örülök, hogy ez a fentebbi a közvélemény rólunk úgy általában... Nem mondom, hogy másutt nem nehéz, de be lehet állni nyugodtan kipróbálni milyen ez! A stesszről és a hasonló szülői támogatásról nem is beszélve...

   Törlés
  2. Ez a nagy igazság!!

   Törlés
  3. Támogatom az előttem szólót! Ki lehet próbálni azoknak akik nincsenek benn a tanításban!
   Kicsit lennének a helyükben.

   Törlés
 8. Ez melyik jogszabály 16§? Nem találom a hatályos jogszabálygyűjteményben sem a Köznevelési törvényben, sem a 20-as kormányrendeletben.

  VálaszTörlés
 9. Egyszerűen nincsenek meg a munka normális feltételei (asztal, ergonomikus szék, elegendő számítógép, stb.).

  VálaszTörlés
 10. Meg kell a szívnek szakadni!
  Vajon mire készül fel a pedagógus? Ezt tanulta a főiskolán ugye? Persze van változás itt is mint az élet minden területén, de ezt a képzést mindenki más megoldja otthon, amiért nem fizetnek neki! Tanítja több osztályban is ugyanazt a tantárgyat, mégis készülni kell???
  Nekik a kötelező óraszám nem 60 perccel van számolva, hanem 45-el! Vajon a pedagógusokon kívül kinek számolnak még így?
  Tavaszi, téli és nyári szünetek, amikor csak csevegés, nevetgélés folyik 90%-ban, ha egyáltalán bent vannak az iskolában!
  Garantált a szabadság nyári eltöltése. Milyen érdekes! Amerikában a tanárok nyárra nem kapnak fizetést, hiszen nem dolgoznak!!!
  Egészségügyben dolgozó ismerősöm mondta: vajon mit szólnának a pedagógusok akkor, ha segítségre szorulnának, de a mentő vagy az orvos még egy óra felkészülést kérne!

  Ezután pedig jöhetnek a tanári nagy szövegek, kevés érvvel és meggyőzéssel!

  VálaszTörlés
 11. A világon az USA-ban és talán a Japánban élő oktatók tudják mi az a tanári álomfizetés. Egy pályakezdő amerikai tanár fizetése ugyanis nagyjából havi 700 ezer forintnak megfelelő dollár.

  VálaszTörlés
 12. Szívszakadósnak:nagy az Isten állatkertje...ennyi.

  VálaszTörlés
 13. Én pályát módosítottam, mert tényleg nem lehet megélni a tanári fizuból, aki soha nem tanított az úgysem tudja, hogy milyen! Nagyon okos emberek vannak itt, most irodában dolgozok, napi 8 óra, de inkább több, lazább és még többet is kapok, és nem készülök otthon, nem azon töröm a kis fejem, hogy milyen érdekes feladatot találjak,ki, hogy lekössem az okostelefonos, tabletes gyerek figyelmét, mert az elég nehéz...!!! Hanem hazajövök és csinálok minden mást. Tényleg nehéz a pedagógus szakma, nem mintha más nem lenne az...aki nem volt tanár soha, úgysem értheti!! Ezt jól jegyezzétek meg!!! És ne gyertek a nagy dumátokkal!!!!!!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
 14. Amerika meg nem Magyarország, vagy tévednék???

  VálaszTörlés
 15. "Pályamódosítóval" egyetértek! Imádtam pedagógus lenni sokáig, gyerekkorom óta az akartam lenni... Mára belefáradtam, nem szeretem, másba fogok kezdeni, mert hálátlan feladat. Emelhetik akármennyire, akkor sem fogom csinálni sokáig, mert nem akarok bedilizni, sokan nem tudják milyen stresszes munka, ki kellene próbálni, nem adnék sok időt az ilyen írigykedő, fitymálóknak. Tessék menni a fősulira, egyetemre, aki szerint olyan jó ez és meg kell tanulni, ki kell próbálni, aztán meglátjuk!
  Mindenki előtt ott a lehetőség, ha olyan szuper, vonzó szakma, akkor menjetek, ne csak dumáljatok, milyen jó!
  Sok sikert! Adom át a helyem nemsokára!

  VálaszTörlés
 16. Nem találok jogszabályt az órarendre. Tehát: 22-26 órát kell tanítanom+8 db admin. Az én órarendem, meg úgy néz ki, hogy minden nap 3/48-ra megyek (1x 1/2 8-ra) és minden nap 4-ig vagyok beosztva! Van közben 12db lyukas órám,amit az intézményben töltök-zajban, egy papír-zsebkendőnyi asztalnál. Ezen túl van az osztályprogram (havi 1), fogadóóra, értekezlet, szülői értekezlet, suli-buli stb...

  VálaszTörlés