2015. március 7., szombat

Virágdísz az asztalon - TÁMOP 3.1.15.-14.Köznevelési reformok operatív megvalósítása

Volt egyszer hol nem volt egy iskola, ahová egy hétköznap délután, ahová elutazott több, mint félszáz pedagógus, ki aznap már tanított 5-6 órát, s másnap megint fog. Meghallgatták, megnézték kollégáikat, beszéltek, ötleteltek és jó gyakorlatokat cseréltek. Sokat emlegették a nincs szót. Sávszélesség, eszköz, alapfeltételek. Meg persze arról is szó esett, hogy mit lehet a nincsből létrehozni és vajon mennyibe kerülne a van. Jöttek, mert szeretnék, ha lenne. Az iskola négy számjeggyel leírható költségkeretből pogácsával, teával, házi sütésű forgácsfánkkal "kényeztette" a megjelenteket.Az előadók ezen túl forró köszönetet is kaptak.
Közben máshol már megírták az ajánlatkérést, egy nagy 300 fős oktatási konferenciára. TÁMOP pénzből természetesen. ( nettó 8 millió alatt kell megszervezni!) Az ajánlatkérésben részletekbe menően rögzítve a VIP szektorokat, a szállodai elhelyezést, a terítéket a gálavacsorára. Itt elérhető.  Már  elkészült a kétnapos konferencia programja is. Bizonyára igen értékes előadásokat, fontos információkat kap, aki ellátogat rá. talán lesz majd köztük pedagógus is.

Az iskolában és a tágabb körzetben közben remek dolgok történnek. Elkezdett online feladatokat készíteni több szaktanár, elindult két új osztályoldal - s már nem csak a protopage felületén. A teachmeeten előadók közül többeket megkerestek, valamiféle pezsgés, ami már rég volt. Még akkor, amikor például létezett informatikai normatíva, iskolakönyvtár költségkeret, pedagógus továbbképzési keret. Ez az állami fenntartásba kerüléskor megszűnt.
Kicsit persze visszaveti a lelkesedést, hogy hiába az ingyen Microsoft Office 365, ha a suli gépei olyan veterán korúak, hogy már az XP alatt is hörögve meghajlanak, frissebb verziót telepíteni rájuk nem lehet. A géppark színe-java az a 15 PC, amit egy közmű cégtől szülői közbenjárásra kaptunk - mert ott kiselejtezték.
Nagyon sok pénzt lehet most elkölteni az oktatásra. Tessék mondani kedves OFI, lehetne esetleg annyi figyelmet fordítani a diákokra és a pedagógusokra, mint a hidegtálak összetételére?3 megjegyzés:

 1. Ez annyira jó! :)
  A mi rendszergazdánk rátalált a SuliX szerverre (vagy mire), amivel végre lehetne otthonról elérhető intranetünk, üzenetküldő rendszerünk és tananyagtárunk / kurzusszervezőnk (Moodle). Jónak látszik. Mi az OTP-től kaptunk kiselejtezett gépeket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rendszergazda?? Az mi? 15. éve vagyok könyvtárostanár, jelenleg 12 gépem van, (első TIOP) igaz öregecskék, de azért még mind működik. Viszont már nincs energiám arra, hogy tankönyvrendelés mellett még a sulix-szal is én foglalkozzam! Pedig szerintem is jó lenne!! :-(


   Törlés
  2. Rendszergazda?? Az mi? 15. éve vagyok könyvtárostanár, jelenleg 12 gépem van, (első TIOP) igaz öregecskék, de azért még mind működik. Viszont már nincs energiám arra, hogy tankönyvrendelés mellett még a sulix-szal is én foglalkozzam! Pedig szerintem is jó lenne!! :-(


   Törlés