2015. október 13., kedd

Hejőkeresztúr nyomán

 - Nagyon rossz ötlet, nem fog működni.
Ezt mondta Mérő László Pölöskei Gáborné, köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárnak 2015. nyár elején a Információs Társadalom Parlamentjén szervezett vitában, mikor elhangzott, hogy az új tanévben a hivatal által kijelölt iskolákban elkezdik a Hejőkeresztúri Modell programját. Kötelezni az innovációra azt a szervezetet, amely maga cseppet sem ácsingózik érte - hamvába holt vállalkozás. Azóta volt Hejőkeresztúron ünnepélyes Nemzeti tanévnyitó és elindultak a pilotok is. Ez már önmagában is baj, de van itt más is. Erősen tájékozatlan újságírók édes-mázos - s sajnos hamis képet festettek a programról, az iskoláról. S a média munkásoknál tájékozottabb szakemberek néhány gyors kattintással felfedezhették, hogy bizony a Hejőkeresztúri iskola kompetencia eredményei nem jók.
Tudom, magam is megnézegettem már korábban, hisz a modell nagyon érdekesnek tűnt, 2012-ben jártam ott.
A KIP - szerintem legfontosabb üzenete - hogy csak tudatosan lehet olyan csoportmunkát szervezni, ahol a státuszproblémák kezelhetők, a falak bonthatók. Az együttműködés a 21. század egyik legfontosabb készsége, nagyon nem tudományos nyelven a munkaadók kívánság listáján a toplista előkelő helyezettje. Ezt pedig biztosan megtanulják a KIP diákjai. Igaz, ezt nem méri a kompetencia mérés. 
A logikai táblajátékok sokféle készséget fejlesztenek, nekem mégis azok a nevelési célok a legkedvesebbek, amelyek a nyertes-vesztes helyzetek konfliktusmentes megoldását erősítik. S ahogy benne a nevében - játék. A lehetséges legjobb motiváció. No, ezt sem vizsgálja a kompetencia mérés.
A Generációk Közötti Párbeszéd program, ahol a szülők aktív szerepet vállalhatnak az iskola életében - a közösségi iskolát támogatja. Ez sem mérhető a kompetencia méréssel.
Tényleg nem is értem, hogy az az államszervezet, amely szisztematikusan kizárta a szülőket az iskolai életből, megcsorbította jogaikat a gyermekük nevelése terén, hogy állhat egy ilyen modell mögé?
Azt gondolom a fenti készségek fejlesztése legalább annyira fontos, mint a mérésben megvizsgált területeké. S persze jó volna ha eközben a kompetencia mérésen szigorúan önálló teljesítményt értékelő készségek területén is jobban fejlődnének a diákok.
De ha a Hejőkeresztúri iskola a legjobbak (komp.mérés) között volna, még akkor sem szabadna egyetlen iskolára sem ráerőszakolni a modellt. Mert ha a programban dolgozó pedagógusok nem hisznek a modell sikerében, akkor nem is lesz az.

1 megjegyzés:

  1. Igeeeen! Már osztom is agyba-főbe. De jó, hogy megírtad, Hajni. És gratulálok a digitális módszertanos eredményedhez, bár ez már egészen megszokott. No, nem unalmas, arról szó sincs, nagyon örülök neki én is.

    VálaszTörlés