2018. október 15., hétfő

PeDig konferencia a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban

Így kell.
A kiírástól, a mappán át, az előadások és workshopok megszervezéséig. S így nyilván csak ott lehet, ahol a közösség együtt teszi oda magát. Minden pillanatában érezhető volt, ez nem 1-2 bozótharcos, hanem egy büszke csapat produkciója.
Engem már ott megvettek, hogy a regisztrációnál kapott mappában az első lap a suli azon diákjait nevesíti, akik a konferencia logóját, honlapját, fotózását viszik a vállukon. (No és a többi lap sem üres, hanem az egyes előadások szószólóit és a témákat foglalja össze.) S az intézményvezető is diákjainak, kollégáinak köszöni meg először, hogy létrejöhetett a rendezvény. Majd ott marad, beül a műhelyre is, végigdolgozza a kollégákkal és az ajtónál elköszön a konferenciára látogató minden vendégtől.
A kezdésnél Horváth Ádám Ipar 4.0 az oktatásban címmel nyitott, jórészt a Code Week kapcsán már webináriumon elhangzott tartalommal . Koren Balázs - mint mindig, humoros, tömör és pontos - s most is hozott pénztárcakímélő újdonságokat is. Aki még nem követi, tegye: https://kobak.org/
A workshopok itt tényleg azok voltak, bőséges 90 perc, aki akart elmerülhetett egy-egy témában.
Először az ARM mérnökeinek Microbit -kreatív tanulás címen hirdetett műhelyére mentem be, mert bár már egy éve is elmúlt, hogy használjuk a suliban, még mindig bizonytalan vagyok, és persze annyi ötlet, kiegészítő születik hozzá nap, mint nap, ami után loholni kell. Kaptam is újat, mert a Bit: Bot Nekem újdonság volt, s a rádiózást sem csináltuk még a gyerekekkel. De amin jót mosolyogtam, az az ARM csapat előrelátása - nyilván sokadszorra tartottak pedagógusoknak ilyen típusú műhelyt - tehát hoztak saját laptopokat a résztvevőknek - de hogy ne csak az eltérő eszközök problémáját, hanem az eltérő kompetenciákat is kiegyenlítsék - előre megnyitogatták a gépeken az oldalakat, hogy biztosan mindenki mindent megtaláljon. Népes, mosolygós és rendkívül segítőkész csapat!
Másodszorra Havassy András műhelyét választottam, mert Ő a telefonok nagy varázslója, no meg talán a középiskolai földrajz legátfogóbb weboldalának szerkesztője. Az első részben diákjai közreműködésével végigvettük az általa használt telefonos feladatszerkesztőket, majd a saját gyakorlatából hozott példákkal a 21. századi pedagógia kihívásait - például hogy mennyire lehetséges az önszabályozás tanulása-tanítása ebben a gimnáziumi struktúrában (nem igazán), vagy hogy milyen kihívást jelent az együttműködés tanítása.
Örülök, hogy ott lehettem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése