2011. április 12., kedd

Kártya - avagy egy megoldott pedagógiai helyzet



Gyereklánynak nincs kedve tanulni. Ötödik óra, odakint süt a nap, a haverok otthon pihennek érvényes orvosi igazolás birtokában. (Ugrásszerűen javult felénk az egészségtudatos magatartás mióta családi pótlék megvonással (igazándiból csak a szociális munkással egyeztetett költéssel) fenyeget az igazolatlan mulasztás. Kik eleddig 150 - 250 óra igazolatlan mulasztást gyűjtögettek tanévenként, most ugyanennyit mulasztanak igazoltan. Soha ennyi neurológiára, bőrgyógyászatra, laborvizsgálatra, stb. beutalt diák nem volt a praxisban. Ülnek rendületlenül az orvosi váróban, s fáj a láb, a fej, a kéz, szaggat a hát, facsar a gyomor. Az orvos mit tehetne mást, beutal. Hisz ki tudja, melyik panasz indokolt, s nem kockáztat.) Elkalandoztam.
Lány tehát ül a pad tetején, s bár már szólt a csengő, füléhez szorítja mobilt, s zenét hallgat. Kérem, ne tegye, üljünk le, s rugaszkodjunk neki I. István törvényeinek, mert erről volna szó. Nem válaszol, csak lógáz tovább. Kollégámra pislogok, ki most nálunk segítene, s kérdem jó hangosan, hogy eljusson bizton a hang a zenére figyelőhöz. - Kártyázunk? - Hát persze! Veszem hát paklit, s már keverem is,látványosan, profihoz illőn. Elhallgat az undok ciripelés. - Maguk kártyáznak? - Mit játszanak? - Ultizunk! Osztani kezdek. - De maguknak nem lehet ilyenkor, órán.. - Tényleg? Miért is? - Mert maga, maguk tanárok..óra van. - Hm. Valóban. Akkor csöngetés után, egy parti? - Engem is megtanít majd? - Jó. - bólintok, s mire összesöpröm a lapokat, odatalált a helyére, s előkerült a könyv, füzet is.

9 megjegyzés:

  1. De jó, ez nagyon tetszik!! :) :)

    VálaszTörlés
  2. :) Ez itt bejött:) Szóval, máskor is ultizol??:)))

    VálaszTörlés
  3. Hajni, csak most olvasom, nem voltam itthon.

    Egyszerűen zseniális! Tanítani fogom mint a konstruktív konfliktusmegoldás példáját.

    Feltehetem az OFOÉ-ra? Persze a linkre történő meghivatkozással. Jó lesz a tervezett sorozat bevezetőjének. Mit gondolsz erről?

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Persze hogy. Milyen sorozatot tervezel?

    VálaszTörlés
  5. Kaptam a szakvizsgásoktól (szakiskolákban tanítóktól) néhány valóban sokkoló történetet. Mindegyik mögött ott van az a rendszerhiba, amiről már Ti négyen is annyit írtatok.(Elveszett gyerekek, pedig nem fogyatékkal élők és nem is feltétlenül romák.) Ezeket a történeteket szeretném sorra közölni, csak kellene valami jó főcím és felvezető hozzá. Ez a Te történeted annyira ütős, hogy fantasztikus. Ezzel lehetne indítani. Mit gondolsz erről? Van valami ötleted sorozatcímre? A Bukdácsoló esélyegyenlőség is Tőled van, és milyen jó!

    VálaszTörlés
  6. Ne haragudj Juli, már öt napja kerülgetem a megjegyzésedet, nagyon jól esik, de most akármennyire szeretném, nem tudok ütős címet javasolni. De a sorozat fontos lenne.

    VálaszTörlés
  7. Én is úgy gondolom, és szó sincs haragról.

    VálaszTörlés