2014. május 30., péntek

Szilánkok - országjárás nyomán

Ha az előadó félretájékoztat. Ezúton kérek mindenkitől elnézést, aki nem találja a 21CLD kódolást az adathordozón. A keresett anyag itt elérhető: Tanárblog

 Évek óta figyeljük, segítjük, egymást. Várjuk az órai beszámolókat, a projektek helyzetjelentését, az új alkalmazások, ötletek bemutatását, s már ismerősként várjuk az új kommenteket. Nem találkoztunk még, csak a hálón. Eddig. De most a konferenciák sodrásában végre, ha néha csak egy kézfogás erejéig, de személyesen is bemutatkozhattunk. Jó volt.

Vannak hálók, melyek – azt gondolom, mert ki szövi, mestere ennek, rövid idő alatt kövérre híznak, s messzire terjeszkednek. A Virtuális egyetem „Web 2.0 és IKT-eszközök módszertana” facebook csoportja ilyen. Köszönet érte Tóth Reninek. Azt hiszem ez a kurzus többet tett a IKT –val támogatott pedagógia terjesztésében, mint sok tucatnyi hivatásos szóvivő..

A kátai kérdés: Érdemes-e szünet nélkül 7*20 percben előadásokat tartani? Nem.

Tartalmat vagy keretet? Digitális oktatási anyagokat előállítani jó minőségben – komoly szakmai kihívás és persze nem olcsó mulatság. S persze ha nyers erővel leradírozzuk a piacról azt a kiadót, mely ezt legjobban tette, bizonytalanná válhat annak a most még remekül használható platformnak a működése is, mely éppen azt teszi, mi szerintem jó – kereteket biztosít a pedagógusnak saját anyagok egyszerű fejlesztésére is. Igen a Mozaweb oldalára gondolok.

Gyakorló tanárok mutatják be projektjeiket mérsékelt létszámú és mérsékelt érdeklődésű közönség előtt. A hallgatóság első sorában a projektek mentorai. Hónapok óta dolgoznak együtt a kollégákkal, s láthatólag unják is. Telefonba, laptopba bújnak, míg talpas tanár verejtékezve előad.

Van, hogy a jó szándék kevés. A videótanár, jól tükrözi, hogy nem vagyunk profik. Az erősen hullámzó felhozatal világosan jelzi, akarnánk ugyan, de nem mindig sikerül. Egyszerű képlet – ez is egy szakma.

Nehéz kérdés – mire vágyik inkább a közoktatás talpasa. Kész, komplett anyagokra vagy saját készítésű anyagait, feladatait, gyakorlatait jól kiszolgáló keretrendszerre. Magamról tudom – egyértelműen az utóbbira. De nem vagyok biztos benne, hogy a kollégák többsége is így gondolja. Ha csak a munkafüzetek elterjedtségét nézzük, bizony sokat választanak szívesebben a kész étlapról. Persze ha csak egyféle menüt kínál az étterem, talán sokaknak keserű lesz az ebéd.

Néhány hónapja ismertem meg és ajánlom is ezt a remek oldalt, amelyen percek alatt készíthetünk feladatokat lurkóink részére. Mobiltelefonon is hasít! Igaz nem tárolja az eredményeket, nem fűzhetjük össze a feladatokat benne, de ha van osztálylapunk, blogunk, vagy bármilyen a tanítványaink által jól ismert és mindig elérhető felületünk, oda beágyazhatjuk, belinkelhetjük a feladatokat. Jól kezeli a magyar ékezeteket, (kivéve az akasztófa játékot), saját képekkel, hangokkal is tölthetjük, de angol hangtárt is tartalmaz. Jobbra az E- Hevesyn megnézhetitek az E osztálynál hogy használjuk. De ide teszek egy mintapéldányt is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése